fredag 7 maj 2010

Bokbål i ständig repris


Dags att återgå till det gamla bokbålet, tycker en predikant i Vetlanda, som vill använda det till Jonas Gardells böcker om Jesus och gud. Han får medhåll av en pastor på samma ort. Kan förtjusningen i eld vara en längtan efter helvetet?

Alltför många som paraderar med sin religiositet talar i termer av hat, hämnd och intolerans. De ursäktar sig med att de verkar för något större – gud och hela saligheten – och anser sig veta precis när det krävs.

Sådan blir förstås följden av en överhet som håller sig gömd, kanske inte ens existerar, varför dess tjänare glatt gör sig till språkrör. Det är nog också så att de med dylika hårda ord vill demonstrera för sina församlingskamrater hur troende och trogna de är. De slår sig för bröstet med vapenskrammel, för att alla ska höra dem.

Bokbålets princip är åsiktsförtryckets: inga andra ord än de godkända ska få yppas. Man måste vara religiös – eller politiskt rabiat – för att få för sig att det skulle kunna vara motiverat. Ändå dyker det upp då och då, som om den mänskliga civilisationen vägrade att lära sig av historiens läxa.

Denna gång är det två frireligiöst verksamma i Vetlanda, Holger Nilsson och Bengt Isaksson, som i ett religiöst närradioprogram inom Allianskyrkan har framfört uppmaningen till bokbål av Jonas Gardells böcker Om Jesus och Om Gud. Isaksson verkar dock uttrycka det något mildare, vad jag förstår av den knapphändiga nyhetsrapporteringen. De är inte glada i Gardells TV-program Åh, herregud! heller.

De anser att han hädar – ett bekvämt begrepp för att kräva tystnad av alla med avvikande åsikter. Ordet var på modet i det kristna Europa under medeltiden fram till och med upplysningens 1700-tal, när det började stöta på patrull. Man kan förstå att fanatiska kristna längtar tillbaka till den era då ingen vågade säga emot kyrkan eller tänka i avvikande banor om Jesus och gud. Men de glömmer en viktig omständighet: fordom var frikyrkor, deras eget luftrum, en förbjuden otänkbarhet, som straffades på strängaste sätt.

Än så länge är det tunt i pressen om saken, blott samma knapphändiga text från TT i DN och Aftonbladet. Om Jonas Gardell orkar kommentera, eller om de två predikarna fortsätter med lösmyntheten, kan det bli mer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

29 kommentarer:

 1. Tack för en mycket fint summerad text om ett ämne som direkt fick mig att gå i taket. Har själv bloggat om det idag & smålog när jag såg att vi båda reagerat över ordet häda & hur olika vi poängterar det i våra inlägg.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Rebecca, kul att vi båda slogs av det där med att häda - ett ord som bara borde höra historien till. Jag läste ditt sprakande inlägg i ämnet med den festliga rubriken. Visst är religiöst folk alltför ofta väldigt retro, om man säger så.

  SvaraRadera
 3. äntiligen någon som vågar ryta till, vi ska stå upp för Jesus, inte sådana böcker som gardell skrive, bort,bort

  SvaraRadera
 4. Bara en tidsfråga ändå innan islam har demografisk majoritet i Sverige. Sverige har gått från tusentalet muslimer 1980 till drygt 500.000 idag, de växer med ca. 35.000 varje år bara av invandring (från främst MENA-länderna) och där finns inte inräknat den naturliga demografiska ökningen av muslimer pga reproduktion inom Sverige när de väl lever här. Gardell - dags att se sig om efter nytt hus, eller sluta upp som homosexuella i Iran eller Saudi-Arabien.

  SvaraRadera
 5. "Där man bränner böcker bränner man till slut även människor" skrev Heinrich Heine. Ja, man kan ogilla vad som står i en bok. Man kan tycka att det är fel och omoraliskt eller vad som helst, men steget från det, till att anordna ett BOKBÅL är väldigt långt och jag häpnar att att någon i Sverige 2010 ens kan komma på tanken. Det finns mycket i Bibeln som jag ogillar, men om några skulle få för sig att ordna ett bokbål där man bränner biblar skulle det bli ett väldigt hallå. Hur är det tänkt att det ska gå till, de som ogillar Gardells böcker äger dem väl sällan, eller har de tänkt sig att ta andras böcker och bränna, eller ska de gå till bokhandeln, köpa en trave böcker för att sedan bränna dem? Inser de inte att det bara är att göra Gardell en tjänst, dels för att han får ökade intäkter för försäljningen och dels för att han får enorm publicitet. Den bok som någon vill bränna kommer alltfler vilja läsa. Detta slår bara tillbaka på dem själva.

  SvaraRadera
 6. Johannes 15:6 "Om någon inte förblir i mig, kastas han ut som en gren och torkar bort, och man samlar ihop sådana grenar och kastar dem i elden, och de bränns upp."

  SvaraRadera
 7. JemyM hajar inte att Jesus talade i liknelser. IQ...

  SvaraRadera
 8. Mattias, så bra att du förstod. Nu är det uppenbart att det är en liknelse. Vad liknelsen betyder förstod även du intuitivt, annars hade du inte svart som du gjorde.

  Kvisten är naturligtvis människor som av en eller annan anledning inte underkastat sig Jesus. Eftersom Jesus nyttjar ordet "man" istället för "gud" förstår vi att han inte refererar till helvetet utan till vad hans följeslagare bör göra. Innan kyrkan tappade makten var det konsekvent att icke-kristna brändes på bål över hela Europa, det var liksom en del av tron.

  SvaraRadera
 9. .......Så länge som denna världen består så kommer handlingar och åsikter att uppdaga
  var vi står i frågan om det universella herravälet. Den onda andemakt som enligt Guds ord ständigt skapar sig till en ljusets ängel, vilseleder och förblindar en hel värld av icke-troende!
  Som kristna har vi ansvaret att påvisa detta och att med ledning av Bibeln hjälpa människor att komma in på den smala vägen som leder till liv.
  Att världens andliga mörker försätter de flesta i likgiltighet för vad den ende sanne Guden skall göra är det ingen tvekan om!

  Jag nämnde om ett universellt herravälde.
  Att ta ställning till det är det allra bästa vi kan göra i vår tid. Världen försvinner, och även dess begär, men den som gör Guds vilja består för evigt. 1 Joh.2:17
  Guds vilja är bland annat att vi skall ta ståndpunkt på Hans Kungarikes sida!
  Guds kungarike skall nämligen bli det enda styret över jorden i en nära framtid.
  Över hela jorden pågår nu ett åtskiljande av människor som vill ställa sig på Guds sida i den universella stridsfrågan om herraväldet över jorden!

  Det är just detta som Guds motståndare motarbetar under ledning av denna världens gud, Satan Djävulen!
  Denne potentat vill beröva hela mänskligheten ett lyckligt framtida liv för evigt i ett världsomfattande jordiskt paradis.

  Den falska religionen har i alla tider invaggat människorna, att efter döden kommer ett himmelskt liv i lycksalighet.
  Men sanningen är den att alla som dött är fortfarande döda. Men de kommer att få uppstå till liv i Guds nya värld och där få
  möjligheten att välja det eviga livet!
  VILKEN SKILLNAD!
  Allt gällande religion och historia och lärdomar av den eller inte ger inte mycket till andlig föda för dem som är andligt hungrande.
  Den sanna andliga födan finns endast att få från Guds folks tjänarskara på jorden.
  De som älskar livet och vill ha en underbar framtid tillsammans med alla som tillber Gud
  med ande och sanning, ger jag uppmaningen att söka sann vägledning från Guds ord Bibeln
  hos Jehovas vittnen!

  SvaraRadera
 10. Tokvänster, tokhöger och tokreligioner tenderar att dra till sig samma svagbegåvade mobb vars övertygelser är så tunna att de inte klarar av att behålla dem utan att bränna böcker, folk och idéer. Om man behöver bränna en bok därför att man inte kan motstå det som står i den är det den egna övertygelsen som är defekt inte boken.

  SvaraRadera
 11. JemyM: Så du menar att Jesus i förtäckta ordalag rekommenderade att kättare skulle brännas på bål?

  SvaraRadera
 12. ......Jesu liknelser förstås uppenbarligen inte av gemene man.
  Liknelsen om grenarna som inte bär frukt och
  därför blir uppbrända, är de religioner som menar sig tillbe Gud, men som inte frambringar den frukt som kristna bör göra.

  Jesu undervisning i Matteus kap. 7, visar helt klart innebörden i vad sann kristendom
  innebär! Det avslutas med hur folk häpnade över hans sätt att undervisa.
  Men Guds son, som är den näst störste personen i universum och som levt med sin Fader i himlen ett avsevärt antal årmiljoner
  har också fått lära sig hur kärlek visas!
  Gud är kärlek personifierad.
  Han älskar människorna och sin Fader, därför var han villig att lämna regionerna där ovan
  för att komma till jorden och smaka döden för oss alla!
  Vi måste tro på denna lösenanordning genom Jesus Kristus och lära känna både honom och hans Fader!
  Detta innebär att vända om till Gud och lämna den här världens ande, att träda in på den smala väg som leder till livet.
  Hoppas att Du som läser detta själv vill slå upp Matteus 7:1-29. Du kommer säkert att häpna också.
  Ondskan i denna världen startade redan då Kain slog ihjäl sin bror Abel.
  Nu mördas människor så gott som varje dag.
  Kristna människor har brännts ihjäl för att fungera som belysning!
  Men att Bibeln har överlevt alla utrotningsaktioner är ett starkt bevis för att den är Guds ord. Gud har sett till att den har bevarats för att även vi skall kunna finna vägen till livet!

  SvaraRadera
 13. Tänk vad lite historieundervisning faktiskt lär människor.

  Ska erkänna att jag inte läst Gardells bok om Gud, men jag håller på att läsa boken om Jesus, och jag har svårt att se hädelsen i denna.

  Jag har ibland svårt att förstå Gardells retorik i ämnet, framförallt kopplade till andra uttalanden, men jag kan tänka mig att Jonas homosexualitet faktiskt är en större orsak än vad han skriver, vilket är lika ill som att bränna böcker.

  Man blir allt lite orolig

  SvaraRadera
 14. Mattias; har du någonsin läst Nya Testamentet? Om man läser det själv noggrant utan att få förmedlat innehållet för sig av någon annan hittar man en Jesusgestalt som knappast överensstämmer med någon hippieliknande pacifistisk människorättsförespråkare. Johannes 15:6 är konsekvent med flera passager på samma tema. I Matt 7:19-23 säger han att träd som inte bär frukt skall huggas ner och kastas på elden, här med större antydan till helvete. I Matteus 11:20-24 hotar han städer som inte omvänt sig med att de skall förgöras. I Matteus 18:6 säger han att det bästa som kan hända någon som får någon att överge Jesus är att dränka denne. I Johannes 2:15 tillverkar han en piska och går till attack med den. I Matteus 10:33-36 säger han att han inte kommit med fred utan med svärd. I Lukas 12:49-53 säger han att han kommit för att sätta eld på jorden och önskade att den redan brann. Även hans berättelser som Matt 22:1-14, Matt 21:28-32 och Lukas 19:11-27 innehåller övervåld.

  Problemet är att ingen läser bibeln, i synnerhet inte kristna som Maria H ovan.

  SvaraRadera
 15. .....Att läsa Bibeln är ju fritt och även att uppmuntra andra att göra det!
  Men problemet ligger snarare i att så många
  väljer att inte bry sig om att ta reda på vad
  den har att lära oss!

  Det är ödesdigert att inte bry sig om Bibelns principer. Rom.1:28-32.
  Bibeln leder människor rätt....2Petr.1:19.

  Vår uppgift som kristna är att hjälpa andra att få förståelse för Bibelns sanna läror.
  Jag har inte rätt att döma någon för sin förståelse och anser därför att ingen har rätt att döma min förståelse.

  Men den som anser sig ha större förståelse och läser Bibeln mer än mig har väl i så fall ansvar att hjälpa mig tillrätta!

  SvaraRadera
 16. JemyM, du har en stor poäng i att få verkligen har läst bibeln med särskild noggrannhet - men det ska också poängteras att många har gjort det, under de senaste nästan tvåtusen åren, och funnit sina egna tolkningar, som de ofta har hyfsat fog för.

  Jesus, i synnerhet som han predikade under den första tiden efter sitt dop, kan framstå lika barsk som Johannes Döparen, men i min läsning av NT (och jag vågar påstå att jag har läst i alla fall evangelierna med omsorg) är det tydligt att han med tiden blir mildare. Kärleksprofeten framstår allt tydligare, ju närmare sitt eget martyrium han kommer.
  Det finns i bibeln fler än en Jesus, kan man säga, vilket jag har skrivit om på min hemsida:
  Fem Jesus

  SvaraRadera
 17. Off-topic:

  Barack Obama är faktiskt född i Kenya:

  http://www.youtube.com/watch?v=pEh_F1LJwoo
  http://www.youtube.com/watch?v=9QdyLOUHz-A

  SvaraRadera
 18. Stefan: Det kallar jag att ha på fötterna. Till skillnad från vad jag har; jag försöker leva högt på min gamla konfirmationsläsning av NT... Jag kommer obönhörligen till korta. Men JemyM: Jag har ändå svårt att tro att Jesus ord ska tas som en bokstavlig uppmaning till bränning av kättare.

  SvaraRadera
 19. Bibeln är en bok för alla människor och som kan göra oss lyckliga! Anledningen är att den innehåller den lycklige Gudens goda nyheter. 1 Tim.1:11.
  Enligt Jesus så är de lyckliga som är medvetna om sitt andliga behov, de som verkligen "gräver" i Bibeln för att finna andliga skatter! Matt.5:3.

  Eld är en symbol för förintelse. Det som brändes upp till ex vid den brinnande soptippen utanför Jerusalems mur, dit kastade man kropparna av brottslingar,(döda) för att brännas = förintas.
  Det brinnande Gehenna används alltså som en symbol för evig tillintetgörelse! Matt.10:28.

  Det är Gud som slutligen kommer att döma alla
  och Han önskar inget mer än att skall göra sinnesändring och vända om till Honom, som kan rädda våra liv!
  Hebr.5:8,9. Guds räddningsaktioner finns i hela Bibeln.

  Åsikterna flödar angående vad som komma skall. Valet står för dörren, men då är det tryggt att veta att endast ge sitt stöd åt Guds kungarikes styre över jorden, är det
  mest lyckosamma valet, det inbegriper ett underbart liv på hela jorden i en nära
  framtid!
  Jordens styresmäns reaktion på Guds styre finns bland annat beskrivet i Psalm 2, hela.

  Gud vädjar till människorna att närma sig Honom så skall Han i sin tur närma sig oss!
  Jak.4:8.
  Vad säger ni om detta då?

  SvaraRadera
 20. Stefan, så vitt jag vet är de fyra evangelierna fyra tolkningar som bygger på något alternativa idébakgrunder.

  Jag har lite bråttom nu, så jag får titta på detta när jag kommer hem, men en sak jag hade i åtanke när jag läste om Jesus är vem han har som åhörare för stunden. Det är den viktigaste kontexten för en passage. Jämför hans samtal med romaren och hans samtal med den Kanaeeiska kvinnan som ber honom hela hennes barn. Han smickrar romaren (som enkelt skulle kunna döda honom på fläcken) medan kvinnan beskrivs som "hund som tigger vid herrarnas bord" eftersom hon inte är jude. Fundera även på vilken situation han befinner sig i när en kvinna häller olja i hans hår. Lärljungarna applicerar hans tidigare lära "vi borde sålt oljan och ge till de fattiga" varav Jesus varar att de fattiga inte är så viktiga, kvinnan har gjort honom en god gärning, "betänk att jag inte alltid kommer att finnas men de fattiga finns alltid kvar".

  Jesus är en ganska traditionell sektledare. Han är en mästare i manipulation och beter sig alltid i relation till hans maktposition i sällskapet, ofta genom att spela sällskapet mot sig själv. Han är som mest radikal och högtfärdig när han är med sina följeslagare eller borta från dem som kan göra honom illa, men använder prat om kärlek retoriskt när han är i underläge för att väcka sympati.

  SvaraRadera
 21. Mattias, vi har svårt för att läsa NT utan att vara påverkade. Du har säkert liksom jag fått introducerat Jesus av någon som verkligen satt denne i mycket positivt ljus. Det är så de flesta svenskar blivit introducerade av Jesus. Men den Jesus har fått en mycket stark socialliberal/socialistisk prägel av den svenska kulturen som tolkat honom. Jesus i Italien eller i södra USA är en annan Jesus. Läser man bibeln från början till slut och försöker bemöta det man läser på samma sätt som man skulle bemöta någon främmande, så förändras bilden. När vi fick berättat för oss berättelsen om Moses och de dödade alla egypternas barn... funderade du någonsin över att de dödade barn som aldrig gjort någon förnär? När jag var liten gjorde jag aldrig det... det var helt okej för "hjältarna" att döda barnen för att straffa föräldrarna. Vi läser förbi sådana saker eftersom vi redan har förutfattade meningar om att det vi läser är gott, vi kopplar bort vår moral när vi läser. Det är därför vi inte märker hur karaktärerna beter sig. Hur många gånger har jag inte träffat någon som varit kristen hela livet och kanske rent av studerat bibelstudier eller teologi på universitet och ändå se ut som ett frågetecken då jag säger att Jesus retoriskt anklagar Fariséerna för att inte döda barn (Matt 15:4) vilket ju är en referens till att Gamla Testamentets värsta lagar fortfarande gäller för honom (5 Mosebok 21:18-21).

  SvaraRadera
 22. JemyM: Jag får visst lov att börja med att be om ursäkt för mitt första svar på ditt inlägg. Mitt enda försvar var att jag var småfull. (lördagkväll...) Tveksamt om jag själv skulle godkänna den ursäkten.

  Det är spännande tolkningsvägar du öppnar upp för. Den samariska kvinnan kände jag till, resten har jag dålig koll på märker jag.

  Jag känner att ämnet borde intressera mig mer och motivera djupare studier, men nej, det får nog vara. Dock bör jag hålla lägre profil i teologiska spörsmål, märker jag. Knappast någon risk att jag går och blir kristen, dock...

  SvaraRadera
 23. Jag klandrar dig inte alls Mattias. Jag har inte träffat någon I Sverige som haft intresse i att moralfilosofiskt granska Jesus agerande. Vi lever i en kraftigt sekulariserad kultur som har ett ganska svalt intresse för kristendom i allmänhet. Kristna är naturligtvis mer passionerade och sätter sin idol i positivt ljus men de flesta orkar nog inte ägna någon möda med att granska religionen med tanke på hur få häromkring som tar den seriöst. Personligen var jag väldigt passionerad i att granska skrifterna efter att just blivit exkristen (många år sedan) och jag lärde mig långt mer då än vad jag gjorde som kristen. Att jag lusläst NT är mer en effekt av min bakgrund än något jag tycker folk borde göra. Finns det någon poäng med att alla skall ägna tid åt teologi idag? Jag är tveksam, det finns nog bättre saker att lägga energi på.

  SvaraRadera
 24. Jesus var själv anklagad för att häda. Och om det inte var så, så var han ständigt på gränsen. Han hade ögonen på sig.
  Att häda är att reta människor som vill vara Gud. Inget annat. När människor som vill vara Gud ser sin makt hotad, är det någon som har hädat.

  SvaraRadera
 25. Magnus Bäcklund, jag tror dessvärre inte att alla tokvänster, tokhöger och tokreligiösa är så svagbegåvade. Många av dem är högutbildade och intelligenta. Men deras intelligens är obalanserad och missriktad. Det gör det hela extra läskigt.

  SvaraRadera
 26. JemyM, du läser NT lite väl elakt. Incidenten med den kananeiska kvinnan slutar ju lyckligt, varför Jesus inledande hårda ord nog i hög grad ska ses som dramaturgi - och för att ytterligare betona att hon trots allt har tron.
  Dessutom är det i Matteus, vars evangelium är skrivet i förhoppningen att judarna skulle acceptera Jesus som Messias - därav t.ex. de många hänvisningarna (mer eller mindre korrekta) till GT däri.

  Min uppfattning om Jesus är att han under sina tre år efter dopet förändrades betydligt - från en sträng förmanare direkt efter det, till en förlåtelsens och kärlekens profet, som bara blev riktigt arg på det maktfullkomliga prästerskapet.

  SvaraRadera
 27. .......Jag önskar verkligen att alla ni som har ett stort intresse av Jesus och undersöker Bibelns beskrivning av hans jordiska liv, också är villiga att lära känna honom som person!
  Han har insatts på tronen som kung tillsammans med sina medregenter som valts ut från jorden. Denna nya himmelska regering skall återställa ALLT som gått snett, på grund av att de första människorna valde att gå sin egen väg i gemenskap med Guds främste fiende.
  Denne potentat har Jesus avslöjat som Satan Djävulen, som vilseleder hela den bebodda jorden med bedrägerier, lögner och falsk religion!
  Hur kan man bli räddad från dennes påverkan?
  Jo, genom att lära känna den ende sanne Guden och utföra Hans vilja!
  Hjälp finns att få över hela jorden genom kostnadsfria Bibliska samtal! Gud söker oss alla och är villig bistå vem det vara må som uppriktigt söker Honom helt frivilligt!
  Guds ande är den starkaste kraften i hela universum, med den skapade Han allt!
  Jag vädjar därför till Dig som läser detta
  att handla förståndigt om Du vill leva för evigt i Guds nya värld!

  SvaraRadera
 28. Maria H, förutsatt att man hör till de 144.000 det finns plats för, antar jag.
  Hur som helst, jag föredrar kommentarer som diskuterar det jag tar upp i min blogg, och inte blott propagerar för sin egen religiösa övertygelse.

  SvaraRadera
 29. Att Du inte stoppat mitt kommenterande tidigare förvånar mig en del, men jag tackar för den tid jag tagit i Din blogg.
  Mitt motiv är att om möjligt kunna motivera andra att söka Guds vänskap.
  Men det är svårt i en värld där det mesta kretsar kring egot, pengar materialism mm.
  Jesus sade att de som är medvetna om sitt andliga behov skulle bli lyckliga.
  För övrigt antar jag väl att de som gett kommentarer angående Gudstro, har gjort det utifrån sin egen övertygelse....eller?
  Tack för tiden som varit, jag vill inte "störa" mera!

  SvaraRadera