torsdag 27 maj 2010

Digital herre på täppan


De gamla dödsfienderna Apple och Microsoft befinner sig i ständig tävlan. Just nu har Apples börsvärde gått om konkurrentens, om än med vad som i sammanhanget måste ses som en spottstyver. Striden är långt ifrån över.

Gårdagens kursförändring på den amerikanska börsen slutade med ett totalvärde för Apple på 222 miljarder dollar, medan Microsoft landade på 219 miljarder. Ingen stor skillnad, men det är första gången sedan 1989 som Apple värderas högre än Microsoft.

Rivaliteten dem emellan har sedan länge gällt också deras användare. Sedan persondatorernas barndom har grälen mellan Apple- och Microsoftanhängare pågått, mestadels med samma argument genom åren. På senare tid har sistnämnda mest haft problem med sina nya Windowsversioner, även om den sista, Windows 7, verkar ha gått hem. Apple har däremot haft stora framgångar med all möjlig kringutrustning som börjar på i, och inte brottats med mycket annat än frågan om de har mer rätt till frukten än Beatles gamla skivbolag.

Själv har jag kört med PC och Microsoft i alla år, om än långt ifrån alltid med förtjusning. Men vanans makt är stor. Många kunniga kamrater har på sistone berättat för mig att de gått över till Appledatorer och hyllar deras stora förtjänster, och de vet säkert vad de pratar om. Förvisso stångas jag inte sällan med Microsofts programvarors megalomani och inbyggda snubbeltrådar, men Apples estetik har aldrig lockat mig, ej heller deras prisnivå och begränsade valmöjligheter.

Börskurser är fantasier, som likt drömmar ändrar sig på ett ögonblick. Dataåldern har visserligen visat att giganter faller för mindre angrepp än den lilla stenen i Davids slunga, men det är inte de två jättarna jag är mest nyfiken på för framtiden – snarare de smått anarkistiska alternativen som sprudlar i Linux och all open source. Kanske är det snart så att pengarna inte ligger i programvaror och datahårdvaror, utan i vad de används till.
Då torde de stora elefanterna ersättas av en massa vilt springande möss, och det är den bästa garantin för en fortsatt utveckling.

Här skriver DN, Svenskan och E24 om kursförändringen. Här bloggar Jöran Fagerlund klargörande om det där med börskurser.

Läs även andra bloggares åsikter om , . Intressant?

8 kommentarer:

  1. Apples stängda Mac-datorer har ingenting med det nu stigande börsvärdet. Det som ryckt upp företaget är Apples satsning på konsumentelektronik, som iPhone och iPad. Macen har alltid varit och kommer att förbli marginell jämfört med PC:n och Windows.
    F ö tycker jag att Microsoft är ganska dassigt också. Deras program är usla, klumpiga och felbemängda. Det går knappt en månad utan larm om ytterligare en allvarlig säkerhetsbrist i Windows. (Och den som försökt göra systemunderhåll i Windows märker hur extremt rörigt och ad hoc det är!)
    Linux är lovande, men måste standardiseras mer!

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  2. Ja, det är pest och kolera verkligen. Jag har nu slagit in på macvägen, men särskilt kul är det sannerligen inte. Datorn tror sig veta bättre än jag själv vilka mappar jag vill ha! Inte ens när en av mapparna ställer till besvär för mig, genom att ett av programmen tenderar att alltid lagra bilder där istället för där jag vill ha dem, låter mig datorn plocka bort den.

    Det är bara att andas djupt och himla med ögonen.

    Fast värre problem finns på vårt klot, det må jag medge.

    SvaraRadera
  3. Stenudd, du blandar ihop lite, ungefär som som Arthur C. Clarke gjorde med HAL, där han inte skiljer på mjukvara och hårdvara i 2001. En jämförelse av 2 författare som jag tycker att du inte ska ta illa upp av. Du skiljer dåligt på tex Linux, API och användare. De ska inte nämnas ens i samma mening höll jag på att säga. Men slutsatsen är bra.

    Viktigast är kanske Applicationsprogrammerarnas interface (API). Dåliga sådana ledde till döden för både Nintendo 64 och Sega Saturn. För en Java eller .NET-programmerare, för att nämna två moderna API-er, som saknar fullt stöd i mac (här kan de ju skärpa sig), kan ibland mac-ens API Cocoa med dess mycket egna och mer gammalmodiga Objective-C vara en något oangenäm upplevelse beroende på känslighet. Därmed vill jag inte säga att det är sämre. Men en chockartad och överväldigande krånglig upplevelse för API-programmeraren leder i slutändan till mindre program för stackars Mattias ovan och andra trevliga människor.

    SvaraRadera
  4. Lars, visserligen begriper jag knappt hälften av vad du kunnigt påpekar, men min sammanblandning av mjuk- och hårdvara var medveten och borde framgå i texten.
    Intressant att få en svaghet hos Mac preciserad. Annars brukar den numera prisas som om den hade påvens ofelbarhet.

    SvaraRadera
  5. "Kanske är det snart så att pengarna inte ligger i programvaror och datahårdvaror, utan i vad de används till."

    Så har varit fallet i minst fem år - slår man upp beteendet i en ordbok så lär man finna en stor "Google"-logotype.

    På skrivbordet finns ingen "App store", där kan man installera vad man vill. Där är du minst lika fri som i Microsoft-land men i regel bra mycket nöjdare :)

    Linux och Mac är ganska lika i botten och kommer man som jag själv från GNU/Linux-sidan så uppskattar man både UNIX och det trevliga gränssnittet.

    Macar är inte så ofantligt dyra om man tänker på vad man får. Du borde prova :)

    SvaraRadera
  6. Krumberg, jag kanske ger det en chans. Och kanske inte ;)

    SvaraRadera
  7. Det tycker jag allt. His Steveness himmel har en plats för dig också Stefan ;)

    SvaraRadera
  8. För mig måste himlen vara analog :)

    SvaraRadera