lördag 23 juni 2012

Baksmälla på DN?Även på DN har det uppenbarligen firats midsommar. Rubriksättningen är sådär kryptisk som den lätt blir när man inte riktigt orkar tänka efter. Se ovan.

Redan huvudrubriken om 200 sovrum förbryllar. Är det just blott sovrummen i en lång rad olika lägenheter som en privatperson på något sätt har tilldelats? Underrubriken i blått blir än mer besynnerlig. ”Vanlig människa” – alltså inte en ovanlig människa? Är det månde ett politiskt korrekt sätt att markera någon som inte hör till överklassen?

Själva artikeltexten förklarar att det är en gammal militär anläggning i Norge, något slags mastodontiskt skyddsrum i fjällen, som sålts till en privatperson för 1,3 miljoner fast den skulle kosta 100 miljoner att nybygga.

DN försöker göra nyhet av det faktum att priset var så lågt, men försvaret har försökt få lokalen såld i fyra år utan att lyckas, så inte undra på. Dessutom – klart att det skulle vara svindyrt att bygga något dylikt nu, men vad har det med saken att göra när norska försvaret inte anser sig behöva det?

Nyhetstorka och allt det där. DN toppade förstås nätupplagans förstasida med ”nyheten” att midsommarnatten varit bråkig, beledsagad av ett fotomontage minst lika kryptiskt som ovannämnda rubrik. Någon som kan gissa vad högra bilden föreställer?Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

8 kommentarer:

 1. Fotot ser ut som om det är taget av någon som sitter i högra baksätet i en bil. Grejen som sticker in från vänsterkanten av bilden ser ut som förarens högerarm. Misstänker att det är taget på en motorväg som har minst två filer i vardera riktningen. De vita sammanflytande prickarna ovanför förarens arm borde vara mötande trafik och blurret mer till höger i bild borde vara bilarna framför och bilarna i filen till höger om den som fotografens bil färdas i.

  Men inte var det någon vidare bild inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så undrar man vad det har med midsommarfirande att göra. Men jag tror du har rätt om bildtolkningen.

   Radera
  2. Kan inte den högra bilden vara en illustration för rattonykterhet som jag förmodar är vanligare under midsommar?

   Radera
 2. "Vanlig människa" var f ö fullkomligt märkligt uttryckt. T o m för att vara DN.

  SvaraRadera
 3. Känner mig ytterst ovanlig om det är så att vanliga människor kan ha råd att lägga 1,3 miljoner på stora skyddsrum. :S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i så fall är det nog betydligt fler ovanliga än vanliga människor på jorden.

   Radera
 4. /Vill bara tipsa om.../

  FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2012

  Samtidigt som Sveriges äldsta E-postlista för skrivande firar 15 år, utlyses senaste upplagan av Fantastiknovelltävlingen som anordnats varje år sedan år 2000. Tävlingen stödjs av föreningen Novellmästarna (aktuell med en ny antologi) och är till för science fiction, fantasy eller skräck. Reglerna:

  1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 31 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik "tävlingsbidrag".

  2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.

  3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

  4. Förstapris 999 kr. Andrapris 499 kr. Tredjepris 299 kr.

  Därutöver kan juryn (som består av yrkesmässigt skrivanknutna)v dela ut hedersomnämnanden. Dessa samt de tre vinnarna får i år även ett ex av Novellmästarnas E-antologi Skottdagen och andra ruskigheter, http://www.elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9186081454 som extrapris. (Den finns även till E-lån på ditt lokala bibliotek!)
  SKRIVA startades 1997. För att gå med, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe. (Medlemskap i SKRIVA krävs inte för att delta i novelltävlingen.) SKRIVA har infosida på www.skriva.bravewriting.com (och finns på Twitter som @SKRIVA1997). Listan diskuterar skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivintresserade. Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten.
  En del har sett denna info tidigare, så se detta som en liten påminnelse. Du har 1,5 månad kvar till deadline!

  SvaraRadera
 5. Skulle egentligen vilja kommentera din horoskopsida men hittade inget utrymme för det. Horoskopet är säkert jättebra men det är väldigt deprimerande att vara tvilling och läsa igenom vem man passar med, för enligt din text passar tvillingarna inte med någon. Det känns riktigt hopplöst. Det hade varit bättre om det inte stod någonting alls.

  SvaraRadera