onsdag 4 juni 2014

Adjö TV, äntligen!

TV-tittandet dalar drastiskt. Det gick att förutse så snart internet var kapabelt att leverera levande bilder. Och det är efterlängtat. TV har sedan länge bevisat sig förtjäna inget annat än utdöende.

Jag föddes ett par år innan svensk TV begynte och såg det mesta av framväxten, som var en rätt beklämmande historia – långt efter hur det såg ut i andra länder. Det berodde på den statliga kontrollen och monopolet, eftersom överheten var livrädd för hur allmänheten skulle förvridas om inte TV-sändningarna hölls i de stramaste av tyglar.

Så svensk TV är från början byggd på ett folkförakt, som den sedan har hållit fast vid. Detta parat med en rent löjlig nepotism, för att inte med Harry Schein säga incest. Kompisar och släktingar barrikaderade sig på televisionen och höll sig fast med näbbar och klor. Kvaliteten blev därefter, förnyelsen extremt långsam och motvillig.

Det var ruttet redan från början. Programmakarna odlade en ogenerad elitism och talade föraktfullt om vad ”Bosse i Bandhagen” ville ha och kunde ta till sig.

Jag minns min upprepade vrede över den där arrogansen TV-folk visade. Som om tittarsiffrorna berodde på deras kvaliteter och inte på den totala bristen på alternativ. Som om de vore märkvärdigare än alla sina tittare sammantaget. Maken till svullna självbilder! TV handlade framför allt om att glorifiera dess producenter – och ringakta dess tittare.

Så mycket bättre blev det inte när kommersiella TV-kanaler trängde sig på. De delade samma grundsyn – att allmänheten är dumbommar och ska serveras därefter. Enda skillnaden var att kommersiella kanaler inte brydde sig om den fisförnäma uppfostran av populasen som SVT gärna tog som en av sina uppgifter.

TV4 var riktigt töntiga. De köpte helt enkelt över några gamla gubbar från SVT och trodde därmed att de hade en flygande start för en kompetent TV-kanal. I själva verket hade de bara gjort varje nyskapande omöjligt. TV4 blev en repris på den gamla statliga kanalen och inte ett dugg mer.

TV3 och de övriga kommersiella kanalerna (inte sällan med samma ägare) koncentrerade sig ogenerat på att göra TV för en publik just så dum som de älskade att föreställa sig allmänheten. Mest blev det fråga om billigt inköpta föråldrade amerikanska komediserier i ideliga och eviga repriser.

Varken SVT eller de kommersiella kanalerna gjorde sig någon ansträngning att lyfta ur sina fördomar och försöka ta reda på vad allmänheten egentligen ville se i rutan. Vi tvångsgöddes med nonsens, somligt plaskbanalt och annat förnumstigt – men allt var nonsens.

När så internet kom och förmådde leverera till och med rörliga bilder, då var TV:s öde beseglat. Nu kunde vi välja – inte bara mellan diverse identiska kanaler, utan helt annat material, som vi dessutom interaktivt kunde medverka till att utveckla.

Just det där med interaktivitet är vad TV-folk i alla tider har avskytt allra mest. Tittarna skulle sitta stilla i sina soffor och ta emot, inget annat. Som om det vore det enda vi dög till. Därom ville ingen TV-producent bli motbevisad – så man får anta att de alltjämt vägrar att kolla in t.ex. YouTube, om det inte är för att stjäla idéer därifrån och låtsas att det är deras egna.

Varför inte? Så gör ju skivbolagen.

Internet styrs inte av TV-producenterna eller andra mediemakthavare. Därför visar det allmänhetens verkliga intressen – deras brokighet och mångfald, deras höga och låga, men framför allt deras törst efter helt egna val. De som trodde sig veta vad vi vill ha visade sig ha fel, så de svär över internet. Vi andra kan äntligen andas ut. Och stänga av TV-apparaterna.

I stället, varför inte göra detta besök på YouTube, precis när du vill:


Här och här skriver DN om TV-tittarstatistikens nedgång.

1 kommentar:

 1. Vill tipsa om...

  FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2014

  Det är 15-årsjubileum för Fantastiknovelltävlingen, som härmed utlyses. Den stödjs av Novellmästarna, en ideell förening för att främja novellkonsten (http://novellmästarna.se/, 10-årsjubileum i år!), och tävlingen är till för science fiction, fantasy eller skräck. De enkla reglerna:

  1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 31 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik "tävlingsbidrag".

  2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck (genre får tolkas en smula generöst; det bör finnas något "fantastiskt" element). Man får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.

  3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

  4. Förstapris 1000 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. De tre på prispallen erhåller också en gratis årsprenumeration på tidningen Skriva!

  Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden. Tävlingen är djupt tacksam för sponsorskap av, i bokstavsordning, SF-Bokhandeln http://www.sfbok.se, tidingen Skriva http://http://tidningenskriva.se/, Wela förlag http://http://www.welaforlag.se/ och förlaget Zenzat http://zenzat.wordpress.com/ - gynna våra gynnare! En liten sak: genom åren har förfrågningar och undringar kommit om man "bör" sträva mot maxgränsen på 50K. Den gränsen är satt bara för att någonstans bör en gräns sättas! De flesta noveller som klarar sig bra brukar vara på 10-25 000 tkn. Bästa genre? Senaste åren har det varit nästan dött lopp mellan sf, fantasy och skräck.
  SKRIVA är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) Se infosidan www.skriva.bravewriting.com - sidan uppdateras sällan, helt avsiktligt (mest årlig tävlingsinfo) . SKRIVA diskuterar skrivande, fantastik, litteratur, kultur, ibland litet vetenskap, där publiceras olika nyheter, man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivintresserade om det mesta.

  --Ahrvid

  SvaraRadera