onsdag 25 september 2013

Maktmissbruk i liten skala mot stor skara

Överheten skämmer allt som oftast bort sig själv med maktmissbruk av rena bekvämlighetsskäl. Särskilt utsatt är den breda allmänheten, förmodligen för att den fogligt tar det. När gör Svensson revolt?

Den breda allmänheten, så kallat vanligt folk, utsätts för ständiga övergrepp – alltifrån kollektiv bestraffning till rättslöshet inför godtycklig myndighetsutövning. Ett exempel på sistnämnda är hur parkeringsavgifter hanteras.

De kallas böter, så att vanliga regler för näringsliv inte ska gälla för dem – fast de utdelas på ytor avsedda för parkering i vad som måste anses som ett merkantilt förhållande: betala så är det fritt fram att parkera.

Men vore det en normal affärsverksamhet skulle de löjligt höga straffavgifterna för utebliven betalning eller utgången parkeringstid inte vara möjliga. Ej heller det sätt på vilket de drivs in.

Vare sig man anser sig vara felaktigt bötfälld eller ej, ska man betala inom åtta dagar (!) och därefter protestera till i praktiken samma myndighet som utdelat parkeringsavgiften. Sedan är det bara att invänta deras bedömning – och hur stor är chansen att de ska tycka att de själva gjort fel? Skulle de mot all förmodan medge eget fel, först då betalas avgiften tillbaka – på öret.

Så mycket är fel med detta. Åtta dagar att betala en räkning medges inte i lagen utan särskild överenskommelse mellan parterna därom. Så i praktiken kan de inget göra förrän 30 dagar har gått – utom att som myndighet hota med vad som i själva verket är ett olagligt krav.

Beloppet som krävs är också rättsvidrigt. Det står inte i minsta proportion till den ursprungliga parkeringsavgiften, som är några tior i timman. När jag senast drabbades av detta var straffavgiften 400 kronor på en boendeparkering som kostar 20 kronor om dagen där jag bor. Vi pratar alltså 2000%! Ingen ockrare i världshistorien har haft mage till något liknande.

Att tvingas betala fast det föreligger tvist om skulden är också fullständigt absurt. Det betyder att man straffas innan skuld är belagd. Det vore något slags rättvisa om myndigheten å sin sida ålades att betala tillbaka ett större belopp om den visade sig ha felat – ett straff för den som orättmätigt utdömde straff, alltså. Helt normalt. Men det anser sig myndigheterna inte alls skyldiga till.

Rimligast är förstås att ingen betalar innan tvisten är löst. Stat och kommun är giriga, det vet vi – men de är allmänhetens tjänare, så de ska inte försäkra sig om snabba eventuellt orättmätiga pengar på enskilda medborgares bekostnad. Myndigheterna har mycket mer råd att vänta på pengarna än medborgarna har att ligga ute med dem.

Att myndigheterna själva ska utreda om de gjort rätt eller ej är förstås förkastligt ur rättvisesynpunkt och har så varit sedan Hedenhös. Inte nog med det. De tar god tid på sig.

När jag nyss råkade ut för saken berodde det på datafel hos kommunen. De hade tappat bort att min bil var berättigad till boendeparkering, en avgift jag hade betalat. I vilken rättsprocess värd namnet som helst skulle därmed deras straffavgift ogillas. Hur deras egen bedömning går vete tusan, men jag ger besked när jag fått det.

Håll inte andan i väntan på det, för myndigheten har meddelat mig i en bekräftelse på mitt överklagande att handläggningstiden är cirka 6-8 månader. Mer än ett halvår! Och inte ens det är något löfte. ”Cirka” kan betyda lite vad som helst.

Man har alltså mage att låta det hela dra ut på tiden så in i norden – och inte undra på, eftersom man med sitt rättsvidriga regelverk redan har fått in pengarna. De skulle hantera saken betydligt kvickare om de inte fick betalt förrän saken var avklarad.

Jag vet varför dessa absurditeter fortgår. Myndigheterna vill göra det smidigt att hantera avgifter som det är så många av. Men mängd är inget skäl att ignorera rättvisa – snarare tvärtom. Ju fler som drabbas av orättvisa, desto angelägnare är det att komma tillrätta med den.

De kanske också ursäktar sig med att det handlar om relativt små pengar. Kanske var det en gång i tiden fråga småpengar, men det har höjts friskt genom åren. 400 kronor är inte fy skam i de flesta medborgares budget – dessutom när man ska betala så fort och ligga ute med pengarna så pass länge.

Nej, det finns ingen ursäkt för detta slappa myndighetsmissbruk. Dessutom – det är symptomatiskt: tillåter de sig dessa övertramp har de säkert inga problem med andra, som kan drabba medborgare etter värre. Är det bara jag som blir förbannad?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Intressant?

6 kommentarer:

  1. Tack, nu fick jag upp "temperaturen" i alla fall. Detta odemokratiska styrelseskick kan bara slås av forna Sovjetunionen och gamla DDR med skillnad att dessa regimer var "tydliga" i sina avsikter. Men din berättelse ovan påminner mig om så mycket annat i Sverige som är en kamouflerad "demokrati"...

    SvaraRadera
  2. Såsom i avsaknad av såväl bil som körkort kan jag ändå sympatisera. Det är bara att konstatera att P-böter är geschäft. Reglerna är till för att skydda inkomsterna. För kommunerna är det helt enkelt en extraskatt som utdebiteras slumpvis.
    Jag är sur på allt detta ständiga demoniserande av vägtransporter. Vi behöver erkänna att vägtrafiken fyller en ENORMT viktig funktion. Företag, butiker, arbetsplatser m m skulle kollapsa utan det. Men genom det ständiga bildemoniserandet kan politikerna ta ut ständigt högre "böter" och avgifter för att fylla på skattekistan. Jag är även kritisk till t ex biltullarna (som var helt ONÖDIGA* i Stockholm) och införts i Göteborg (trots att lokal opinion inte vill ha dem).
    Tänk om någon kunde hitta på en bra mobilapp som via crowdsourcing med stor effektivitet hela tiden varnade var lapplisor röde sig. Litet civilt motstånd via tekniken, helt enkelt.

    --Ahrvid

    * Onödiga därför att "trängseln" aldrig varit stor inom biltullsområdet. Där det är mycket köer är vid infartslederna UTANFÖR, men de omfattas inte.

    SvaraRadera
  3. Ocker är olagligt det ska vara skäligt det står t.o.m i min gamla hemjuridik bok men de lever av att stressa folk fram och tillbaka i en passande linje utan att tillåta för mycket frihet. Amen.

    SvaraRadera
  4. Det är väl inte konstigt att det inte finns något civilt motstånd längre. De vet hur driva samhället effektivt på alla nivåer utan något motstånd. Förr hade vi kungen som gav oss höga skatter odyl. då är det ju lätt att identifiera den skyldiga. Nu är det uppdelat mellan hur många olika myndigheter och ansvariga som helst. Gillar du inte något så kan du ta direktkontakt med berörda myndighet, där du får sitta i telekö halva dagen. När du väl kommer fram så är det ju helt fel person, sedan bollas man fram och tillbaka, varvid man till slut lägger ner. Andra alternativet som de ofta kör med är att man ska fylla i en blankett som är krånglig värre, när man väl gör det så händer inte ett skit. Man kan ju också söka jobb på berörda myndighet om man vill förändra. Sedan sitter man i möte dagarna i ända som inte heller leder någonstans. Får man riktigt tokspel ex, som Mangs som inte gillade invandringspolitiken, vilket i slutändan inte heller ledde någonstans, annat än livstidsförvaring. Att rösta rätt är ju också rena skämtet. Inga partier kan ju göra några drastiska förändringar utan alla andra är med och då händer egentligen knappt något heller. Överhuvudtaget finns inget annat att göra än betala böter i tid osv. så man kan spara dagen till något vettigare istället och man inte behöver ha mer än nödvändig kontakt med myndigheterna som möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det så - och jag tror det är en stor dumhet av myndigheterna, för på det viset får de allt mindre respekt och därmed mindre tillmötesgående från allmänheten. It takes two to tango...

      Radera
  5. UPPDATERING:
    Den 19 november fick jag svar från Polismyndigheten på mitt bestridande av ovanstående ärende: Avslag, förstås. Deras motivering: "Det ankommer på den som parkerar att en _giltig_ boendedekal är synlig och läsbar i fordonet. Om kommunen inte skickat ut boendedekal får man lösa vanlig biljett så länge."

    Det är med andra ord som påven: myndigheten är ofelbar. Att kommunen i sin information försäkrar att sköta sin del av åtagandena med automatik (boendedekalen) är alltså ovidkommande - likaså att jag hade löst boendeparkeringsbiljett för perioden i fråga, vilket visar att jag befann mig i god tro.

    Fascism.

    SvaraRadera