onsdag 11 april 2012

Mindre mobil bakom ratten


Mobilförbud bakom ratten är ingen vits, säger en svensk utredning. Det ska enligt den inte ha någon effekt på trafiksäkerheten. Mycket märkligt. Bra några få länder i världen håller med. När jag är ute och kör – i och för sig helt ovetenskapligt – ser jag oräkneliga exempel på motsatsen.

När andra bilister beter sig ytterst märkligt – kryper fram i innerfilen på en motorväg, står stilla när det blir grönt, byter fil med ett plötsligt ryck, och så vidare – har de allt som oftast en mobiltelefon tryckt mot örat. Det är uppenbart att de inte klarar att prata i telefon och köra bil samtidigt. Skrämmande nog verkar de flesta av dem prioritera telefonsamtalet.

Men nu slår Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) fast att det inte är någon vits med ett förbud – för att bilister ändå inte skulle respektera det och för att statistiken inte visar att det gör någon skillnad. Båda argumenten är minst sagt förunderliga.

Självklart skulle det få en viss effekt, om än inte fullständig, om ett förbud infördes. De flesta bilförare skulle ändra sina vanor, om inte annat så för att de annars riskerade straffpåföljd vid ett tillbud. Åtminstone skulle bilister begränsa sin mobilanvändning och bli mer medvetna om riskerna.

Att mobilanvändning vid bilkörning inte skulle öka risken för olyckor är obegripligt, med tanke på hur dåligt många bilister kör så fort de pratar i mobilen. Där torde VTI ha arbetat med ett statistiskt material som på något sätt är skevt.

Statistik är ett trubbigt instrument med många felkällor. Det bör kompletteras med andra metoder – till exempel studier av hur folk faktiskt kör när de pratar i mobil, deras uppmärksamhet och reaktionstid. Har det gjorts sådana undersökningar?

Tillägg den 18 april:
Nu har en amerikansk undersökning dykt upp, som visar stor förbättring av trafiksäkerheten när handhållen mobiltelefon förbjuds: Mobilförbud minskar antalet olyckor.

Här skriver DN och Svenskan om undersökningen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

3 kommentarer:

 1. Folk i det här landet är så beroende av mobilen så givetvis vill alla att det ska fortsätta och vara tillåtet. Kan inte merän hålla med om hur ofta man ser märkliga trafikbeteende och mobilanvändare. Tycker bara det är sorgligt och dumt att folk inte har mer vett i huvudet att de kan låta bli och pilla på den där jävla mobilen åtminstone när de kör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns onekligen luckor i det mänskliga förnuftet, framför allt vad gäller prioriteringar i stunden. Kanske är det oftast en övertro på den egna kapaciteten.

   Radera
 2. Dum dummare svensk! det är helt sjukt hur majoriteten folk försvarar sin rätt att leka med mobben i bilen när man försöker upplysa fårskallarna i hur olämpligt detta är på någon forum. en bil som kör i 90km/h rör sig i 25 meter per sekund........... vad var det som inte gick fram?

  SvaraRadera