söndag 6 november 2011

Tiden går på TV


Ibland blir man golvad av minnenas anstormning, den flod av dagar som flödar bakom en medan man traskar mot framtiden. Det kommer oförhappandes, en överraskningsattack bakifrån. Senast jag fick den smällen var via TV-testbilden som syns ovan. Man kan inte välja vad som väcker nostalgin.

Den här testbilden var vad SVT (fordom kallat Sveriges Radio eftersom det i TV:s barndom fortfarande var radio som var huvudsaken) visade under de många och långa stunder inga program visades på den enda kanalen, svartvit och rar i sin nybörjartafflighet.

Televisionen var på den tiden – vi pratar sent 1950-tal och tidigt 1960-tal – en statlig angelägenhet och staten hade under den epoken ingen som helst brådska. Vi lydiga svenskar hade ingen aning om vad vi gick miste om.

I den stora vida världen tog televisionen sjumilasprång, medan vi fick hålla tillgodo med några timmar per kväll av välartade herrar och damer som talade om för oss vad vi borde vara nöjda med – vilket var dem, förstås, och deras tafatta lek med mediet. En liten skara kamrater som råkade vara först och råkade vara kompis med varann.

Ändå fick vi oss en del små pärlor till livs. Jag minns skäggen, en bunt finurliga herrar med en humor som inte var särskilt anständig, och en minst lika finurlig Ulf Thorén med räven som raskade över isen. Och så Disneys julshow, förstås, innan pedagogisk och politiskt korrekt ängslighet censurerade Kalle Anka och de andra djuren med kläder blott från midjan och upp – men å andra sidan helt befriade från genitalier.

Det var ett nutida TV-program med kavalkader över mediets svenska barndom som använde denna testbild som ett slags vinjett. Den skapade en omedelbar känslomässig reaktion i mig. Jag blev plötsligt varse alla år som gått – vart tog de vägen? Det blev i ett huj uppenbart för mig hur länge jag har levat. Som om ett långt måttband plötsligt lindades upp framför mig.

Tid är ett mysterium. Vanligtvis bekymrar man sig inte om den, är knappt ens medveten om den. Livet levs i nuet. Men så kommer en doft, ett ljud eller en bild som kastar dig tillbaka genom decennierna och mäter upp avståndet mellan förr och nu. En vidunderlig sträcka.

Det är inte sceneriet jag beskådat under mitt färdande genom den som kommer för mig, utan alla känslor som då och då på vägen har väckts, virvlat, brunnit och sakteliga tynat. Jag känner att jag har levat.

Vad förnuftet än predikar är det känslorna som fyller livet, likt rödvin fyller glaset när kyparen är beredvillig, likt ogräs fyller trädgården när man har viktigare saker för sig. Det är uppenbart närhelst man får en glimt av vad man har bakom sig.

Vi lever inte för minnena men det är de som uppfyller oss. Känslornas kavalkader blåser upp en ballong, som ändå gör de mest banala ting till väckarklockor. Allt stort och makalöst man varit med om är ett töcken, men pausbilden från barndomens TV är knivskarp, mer så än TV-bilden i själva verket var på den tiden.

Här är en till trigger, för er som råkade vara med då. Denna gång en testbild, vilket är en helt annan sak men ändå samma, samma. Ungefär lika gammal. Känner ni årens hastiga flykt?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

15 kommentarer:

 1. Ja, det var tider då man satt och tittade på testbilden och väntade på att programmet skulle börja :-D

  Kramar från mig <3<3<3

  SvaraRadera
 2. Jag blir också förvånad, det är så lätt att missa hur otroligt skrämmande gammal du är! ;D

  SvaraRadera
 3. Jonni, jag skulle också bli rädd om jag orkade räkna så långt.

  SvaraRadera
 4. Apropå TV:historik vem kommer inte ihåg Humle och Dumle i "i dockskåpet" de var tider de! Och på onsdagarna var de ingen sändning alls från NACKA sändaren i Stockholm. Jag lyckades dock med rattande på kanalväljaren ibland också fåin en en Finsk sändare från Åland men dock utan ljud.

  Utvecklingen går rasande fort inom datateknikens område på slutet av 1980 talet läste jag i en facktidning om att amerikanare framtagit klotrunda ”TV: apparater”. Det blir något att vidareutveckla med dagens nanoteknik och blyertspennas GRAFEN! Med denna teknikutveckling kan vi blandbannat få
  tillgång till en ny form av rörliga ljusprydda skulpturer i parker och andra platser.

  Dessutom kan detta bli en utmaning för bl.a. konstnärer och barn att bygga tredimensionella konstverk individuellt, i par eller grupper!

  PS. Musik instrument håller också på att utvecklas som vi kan styrs med våra tankar.


  rålle.

  SvaraRadera
 5. Vad jordklotet Tellus också behöver är två EKONOMI byggnader på Nora&Södra halvklotet, för att utveckla en för framtiden hållbar förvaltning av vårt gemensamma JORDEPUND!
  Med klot TV utrusningar kan detta arbete så sakteliga fortskrida, på allvar och lek!
  Med ekologisk ekonomi & ekologisk kärlek som mål.

  PS. Obama hade stor nytta av internet i sin valkampanj. Inför det stundande valet i USA hopps jag att han är med på detta JODEPUNDS "tåg" via INTERNÄTT!

  Rålle.

  SvaraRadera
 6. Inte fullt så gammal att jag roat mig med och titta på testbilder i brist på annat, men tillräcklig´gammal för att ändå sett en hel del. Det intressanta med utvecklingen som jag tycker är att en hel del är ganska givit och man har bara väntat på ett genombrott. Det är sådant som är baserat på mänsklig fantasi. Hörde ex. redan i början av 90-talet att det skulle komma tv-apparater som man kunde häng på väggen, nu är det ju rent faktum, men då kändes det ju ganska så överskattat. Det mest intressanta är de där sidospåren som går förbi all fantasi. Vem hade kunnat fantisera ut dagens internet och dess möjligheter typ 30 år bakåt i tiden, dessutom på massa olika plattformer idag.

  SvaraRadera
 7. Internet är i grunden ett amerikanskt krigsprojekt! Erövringen av rymden har också följt i krigsrustningens spår. Målet inför framtiden, en fredligare värld med den gröna globala ekologin som mål.

  PS. Carl von Linne' kan sägas vara
  en ”föregångare” vad beträffar data katalogisering, när han delade in blommorna i ståndare och pistill.

  Rolle.

  SvaraRadera
 8. Tiden går på bloggen också...

  Jag faller väl till föga och kommenterar ändå. Tänk för mig känns det här inte alls som en påminnelse om tidens samma flykt! Det känns mer som ett minne från ett tidigare liv. Sjuttiotalet... Påminner mig om den gamla aspenströmdikten Europa:
  "Europa? När hände det, var det sommar eller vinter...?" Jag minns att jag var med då... Men var det jag? Liksom.

  Annars är det skönt att förlängesen ha brutit tv-beroendet. Inget man saknar, att sitta där och glo. Det allra minsta. /Mattias

  SvaraRadera
 9. Rålle, visst är det lustigt att TV:n ännu inte har blivit rund - däremot platt?

  SvaraRadera
 10. Stefan de klotrunda TV:n finns utvecklade, på en internationell mässa för ca: 10år sedan uppvisade en prototyp. Tror de var i Holland. Denna forsknings utvecklingen är ännu i sin linda och de ”ekonomiska” frågorna är här en nyckelfråga.

  Med den senaste tekniken inom elektroniken med bl.a. grafen kan denna utveckling påskyndas.

  Den klotrunda formen är en Gudomlig skapelse form. Pytagoras utgick från detta reda på sin tid när han ”betraktade” Solen, Jorden och de andra planeterna.

  Rålle.

  SvaraRadera
 11. Rålle, jag vet att i europeisk tankevärld ansågs solen vara den perfekta cirkeln. Det blev en viss bestörtning när man upptäckte att så inte var fallet.

  SvaraRadera
 12. Det är mycket aktiviteter på solen, och vad vet dagens forskarvärld om dessa fenomen! Solen roterar, vilket påverkar dess form! Men hur är det ex.v. med temperaturen och solvindarna? Vi människor har ett synfält som innefattar regnbågens färger från rött till violett. Men solstrålarna innefattar ett mycket vidare strålfärgskala vi inte kan uppfatta. Vilken temperatur? och vilka grundämnen förutom de vi känner till innefattas i ”solklotet”? det är en öppen fråga inför framtiden!

  Med framtidens klotrunda TV:klot kan den framtida forskningen expandera. Leken och får här också sin plats med ex.v. halvmeter stora boll klot TV:n med variabler i bildprakt, att ”rulla och sparka fram” på moderjord.

  Rolle. Rålle.

  SvaraRadera
 13. Med Tellus i fokus!
  Lärandets undervisning kan i framtiden revolutioneras med tillgång till nya föreläsnings lokaler i rund ”velodrom form"!
  Med en jättestor klot TV:e placerad i mitten av lokalen. Med den föreläsande läraren placerad under projektet.

  En mindre klot TV:e kan eventuellt placeras på översidan där föreläsaren kan beskådas i lämplig uppförstoring.

  Rålle.

  SvaraRadera
 14. De Klotrunda TV:e apparaterna skall naturligtvis vara programmerade för uppvisning i tredimensionellt format.
  Något jag tror att forskarvärden löser
  i framtiden!

  Rålle.

  SvaraRadera
 15. O' vilka "riksdagsdebatter" denna "nya teknik" kommer att öppnaupp inför framtiden!

  Och personligen håller jag på de gröna hjärtefrågorna.

  Rolle.

  SvaraRadera