måndag 24 oktober 2011

Skampålen Idol


I fredagens Idol åkte Emil Elton ut, efter att ha sablats ner totalt av en enig jury inför en miljonhövdad TV-publik. Han är 16 år.

De hårda orden Emil fick stå och ta emot på scenen, inför TV-kamerorna, vore i andra sammanhang självklara att kategorisera som mobbing, eller för den delen ärekränkning. Han var enligt juryn inte vatten värd. Och där måste han stå, rätt upp och ner, och ta emot hånet. Vid skampålen.


Juryn älskar att hävda att det är så det är i showbusiness. Så har de sagt jämt i TV-programmets fleråriga historia. En dålig ursäkt för offentlig mobbing. Dels är det knappast så showbusiness är – vilket märks på juryledamöternas bristande tålamod med kritik mot dem själva. Dels är det hur som helst ingen ursäkt för de personer som själva deltar i hänsynslösheterna.

När det dessutom drabbar en 16-åring, enligt FN:s Barnkonvention fortfarande ett barn, då är det riktigt otäckt.

Jag är övertygad om att det till och med är ännu mer cyniskt. Vad juryn klagade på hos Emil var uppenbart redan från början, under uttagningsomgångarna – alltså att han är ofärdig som artist, vilket inte är ett dugg förvånande med tanke på hans ålder. Han blev inte sämre under sin medverkan i programmet, snarare bättre av träningen han fick.

Så varför ändrade juryn plötsligt sin ton gentemot honom, från kvalomgångens beröm till fördömandena i livesändning? Det kan inte bero på annat än cynisk spekulation – i båda fallen.

Juryn tog med Emil, trots hans oslipade talang, för att de trodde de hade en potentiell flickidol där, en rar pojke som skulle gå hem hos publiken – en ny Johan Palm, som de envist kämpar för att hitta. När så tittarrösterna började trilla in torde de ha funnit att Emil inte hade så många fans som de hade tänkt sig. Då ville de raskt avpollettera honom. Då var han plötsligt något katten hade släpat in på fina mattan.
Nå, den katten var juryn själv.

Det är kusligt med Idols tilltagande förnedrings-TV. Värre torde det bli när det blir alltmer uppenbart att programmet förlorar sitt grepp om den stora TV-publiken. Då blir programmakarna desperata och tillåter sig så gott som vad som helst för att kapa åt sig större tittarsiffror. Ett TV-programs döende är en både utdragen och beklämmande föreställning.

Denna gång är det rekordunga deltagare i Idol, som dessutom har sänkt minimiåldern med ett år till 15. Det beror blott på att juryn och dess skivbolagskumpaner räknar med att nya idoler är lättast att skapa ur denna åldersgrupp. Men de är barn. De ska inte utsättas för offentlig förnedring, även om det är i omständigheter som får dem att själva vilja ställa upp på det – utan att helt och fullt förstå de vidsträckta konsekvenserna.

En jury som bara spelar med i denna cyniska människohandel, dessutom försvarar den med lögnaktiga floskler om hur branschen är, den dömer inte ut någon annan än sig själv.

Se AB. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

14 kommentarer:

 1. …och det verkar finnas föräldrar som glatt skickar dit sina telningar.

  Spelreglerna är klara redan innan man ställer upp.

  SvaraRadera
 2. Onkel Olof, det finns alla sorters föräldrar och ingen licens krävs för förökning. Det kan dessutom vara svårt för dem att säga nej till barnens drömmar. Därför friar det inte Idolproduktionen från ansvar.

  De bör läsa på Barnkonventionen.

  SvaraRadera
 3. Här kan man skylla på alla som är inblandade. Tydligen tycker vissa om att de hängs ut, eftersom man tittar på skiten…

  SvaraRadera
 4. Det var länge sedan jag slutade titta på Idol, just av den anledning som du skriver om nu. Och så verkar det ha blivit ännu värre nu.
  Sorgligt.
  mvh Törnrosa

  SvaraRadera
 5. Sorgligt, det var en intervju i Norrtälje Tidning och en kille vill se Idol bara för att se hur de blir förnedrade. Sjukt att det finns dom som mår bra av att andra lider.
  Häls jäntan

  SvaraRadera
 6. Det verkar ju nästan vara ett antagningskriterie vad gäller jurymedlemarna att de ska vara några riktigt jävliga och osympatiska typer. Tittar inte heller längre på idol på grund jag blir bara på dåligt humör av juryn.

  SvaraRadera
 7. Det har till och med blivit en namngiven genre: förnedrings-TV. Det kusliga här är att det drabbar barn. Jag undrar hur juryn försvarar ett sådant handlande... "Jag lydde bara order."

  SvaraRadera
 8. Hеy There. І found уοur blog using msn.
  Тhiѕ is a reаlly ѕmaгtly ωrіtten aгticle.
  I will be suге to bookmark іt and come back to reaԁ extrа of youг helpful info.
  Thаnks for the post. I'll certainly return.

  my website; https://Synthesize.us/index.php?title=Lightweight_Foods_Are_Produced_For_Hikers.

  SvaraRadera
 9. Heya i am for the fiгst tіme heгe. I came aсross this board and I tο find It truly helpful & it helpeԁ mе out
  a lot. I am hoping to prеsent something again and аіd otheгs such as
  you helped me.

  My blog; v2 cigs review

  SvaraRadera
 10. Woω, thіs аrticle is pleasant, my yοunger sisteг іs analyzing these
  kіnds of things, theгеfore І
  am going to let know her.

  Heге is mу webѕite :
  : Www.Globalmyanmar.org

  SvaraRadera
 11. I νiѕited νaгiouѕ ѕіtes except the аuԁiο fеatuгe for auԁio songs currеnt at this website is reаlly fabulous.


  Fеel fгee to ѕuгf to mу sitе :: http://wiki.ivy-tech.it/index.php?title=Utente:ChunAdcock
  my site > www.sfgate.com

  SvaraRadera
 12. Hі friеndѕ, fаstidious paragrаρh аnd pleаsant arguments commented hеre, I am gеnuіnеly enjoying
  by thеѕe.

  Feel free to visit my ωebpage :: Silkn Sensepil Review

  SvaraRadera
 13. Spot οn with thіs writе-uρ, I аctually thіnk this
  web sitе nеeds far more attentіοn.
  I'll probably be back again to see more, thanks for the advice!

  Also visit my web page ... redseanews.info

  SvaraRadera