måndag 19 april 2010

Boken om Bong är klar


Nu är boken klar, så jag har inga ursäkter för en fortsatt bloggtystnad. De senaste veckorna har jag jobbat intensivt med en bok om min tid som Bong, Sydsvenskans hemlige krogrecensent. Då fanns ingen tid över för bloggen. Boken är klar – alla 396 sidor. Puh!

Omslaget till den nya boken syns på bilden ovan. En reservoarpenna mellan bestick av den gamla design som kallas Pärlan. Penna av märket Mont Blanc. Det ska ju vara stil på en bok om matkultur.

Inte för att jag vid mina hemliga krogbesök antecknade med reservoarpennan (det gjorde jag i stället dessförinnan som rockrecensent på DN). Inte heller är Pärlan de bestick jag använder hemma, fast jag har en hel uppsättning. Men bilden är min och innehållet i boken är hur autentiskt som helt.

Bokens titel är Bong. Tolv år som hemlig krogrecensent. Den berättar över sina nästan 400 sidor om hur det var att recensera krogar i Skåne och Köpenhamn under tolv år, mellan 1995 och 2007. Dessutom berättar jag hur mina bedömningar gick till, alltifrån sneglandet på menyn anslagen på krogarnas fasad eller skyltfönster, till betalningen av notan vid kvällens slut. Dessutom har jag dristat mig att skriva ett kapitel kallat “Bong vid spisen”, om vad jag har för mig när jag själv lagar mat hemma, vilket inte är så väldigt ofta.

Mig veterligt är det ingen annan svensk krogrecensent som har berättat i bokform om sitt yrke. Det var därför jag tyckte att det kunde vara dags. Kul var det också, att minnas de många måltiderna och allt spektakel runt mitt hemliga jobb, inte olikt spioners snokande i främmande stater.

Boken kommer ut i slutet av april och ska då gå att beställa på internetbokhandlarna, eller för den delen i vilken vanlig bokhandel som helst.

Här är boken om min tid som Bong på AdLibris och på Bokus.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Intressant?

13 kommentarer:

 1. Grattis till den färdiga boken, Stefan! Ser mycket fram emot att läsa den. Jag får se till att lägga vantarna på ett ex när jag kommer till Sverige i juli månad.

  SvaraRadera
 2. Härligt, jag köar upp, även om Malmökrogar är utanför min region men din penna gillar jag. Lovord för lägret i helgen strömmar in hälsar en tågresenär från Gubbängen....
  /M

  SvaraRadera
 3. Tomatsås till torsken igår. Lök och purjolök, kapris och basilika och alltid en skvätt worchestersås, mest på lek. Och så på slutet: "äh va fan, nån asiatisk smet skulle göra susen", det råkade helt oväntat bli thailändsk ingefärspasta. "Ooops!" var det minsta jag tänkte när jag dessutom klickade i lite för mycket. Men det blev högst oväntat riktigt smakligt!

  Undrar om Bong skulle ha hållit med om det...

  Välkommen tillbaka till nätverkligheten! Ska bli kul att åter få ta del. Jag hittar inga andra roliga bloggar.

  SvaraRadera
 4. Mattias, tomatsåsen och Worchestershire gjorde mig tveksam, medan jag blev nyfiken på den thailändska pastan. Vitfisk tål faktiskt vild kryddning, när den är välvald. Det har jag faktiskt skrivit om i boken :)

  SvaraRadera
 5. Worchestersåsroulette, har du aldrig hört talas om det? Ett slags kulinarisk rysk roulett som jag brukar roa mig med, bara för att kunna säga att jag haft i den svåruttalade ingrediensen. Är man bara mycket lätt på handen sker ingen större skada, för det mesta... Någongång kan det till och med förhöja rättens värde!

  Thailändsk ingefärspasta är klart mer rekommendabelt, på riktigt liksom.

  SvaraRadera
 6. Just det ja... worshestershiresås heter det va? T o m svårare att skriva än vad det är att säga.

  SvaraRadera
 7. Jahapp, man har ju läst sidorna om Bong här på din websida med ett visst nöje.

  Ser fram emot att köpa boken när den kommer ut :-)

  SvaraRadera
 8. Fan va kul.

  Stefans samlade verk år 2030 kommer uppgå till ett mindre bibliotek ;)

  /joelsunderbara.blogg.se

  SvaraRadera
 9. Joel, jag hoppas att min flit trissar dig ;)

  SvaraRadera
 10. Fredrik Fylkeson28 april, 2010 09:01

  Riktigt intressant blog! Kommer definitivt att följa din äventyr :)
  Ska beställa boken också, såg att jag redan har en bok om taoismen som du översatt

  SvaraRadera
 11. Hej Fredrik!
  Jag fick förresten en annan varm rekommendation av krogen Kungsholmen dagen efter festen. Måste absolut ta mig dit.

  SvaraRadera
 12. den bör väl läsas!!/thomas prelaten

  SvaraRadera
 13. .....Vill bara ställa mig i ledet för att gratulera till Din till synes fina bok.
  Jag måste erkänna att jag tycker Du är jätteduktig, bortsett från min tidigare kritik! Men den har ju med en helt annan inriktning att göra. Du får gärna framhålla för mig om Du inte önskar få mina kommentarer, som jag förstår inte är speciellt intressanta. Men om jag ändå tillåts att kommentera, så behöver jag ingen bekräftelse.
  Var kan man skaffa sig Din bok?

  Roligt att Du är tillbaka med Dina kommentarer!

  SvaraRadera