lördag 18 maj 2013

Fusk i Eurovision Song Contest


När granskande journalistik uteblir går saker snabbt överstyr. Så har skett med Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, som ogenerat tillämpar ett fascistiskt beslutsförfarande.

Hur skulle det vara om de allmänna riksdagsvalen hade en liten hemlig jury vars röster räknades som 50% av valresultaten – som om det krävdes experter för att valet skulle bli ”rätt”? Så sker i Melodifestivalen och i Eurovision Song Contest.

I sistnämnda, som har sin final ikväll, finns 39 jurygrupper i lika många länder, var och en om fem personer, alltså totalt 195. Dessa 195 personers röster väger lika tungt som allmänhetens, fast de sistnämnda utgör miljontals röstande. Ett större hån mot de demokratiska principerna går knappast att uppbringa i nationer som kallar sig själva demokratiska.

När det sägs att dessa juryledamöter är professionella kan knappast annat menas än att de tillhör musikindustrin – skivbolag, musikförlag osv. Det gör dem partiska från början, uppfyllda av egenintressen, men knappast mer kompetenta att hitta en hit. Ty vad är en hit, annat än en låt som en stor del av allmänheten gillar? Därför är självklart inget proffs pålitligare än sagda allmänhet.

I stället handlar det om vad dessa professionella tycker vi borde gilla, av diverse obskyra skäl. Ett slags smakråd – fast i denna genre mest en envishet med dålig smak.

Det här förfarandet mörkas förstås, eftersom det är djupt skamligt. SVT nämner inget om jurygruppernas sammansättning eller regelverk på sin hemsida, som annars stolt förklarar att årets Eurovision Song Contest har mottot ”We are one”. Somliga, dock, räknas långt mer än som en...

Sångtävlingens officiella hemsida är inte mycket bättre på att informera om jurygrupperna, hur de tillsätts och varför de ska ha så absurt stort inflytande över resultatet. Vad som nämns i Eurovisions FAQ är:
”You will shortly be able to download the Rules of the 56th Eurovision Song Contest in the About 2012 section of this website.”
Notera att de fortfarande pratar om förra årets tävling – och fortfarande har de reglerna inte publicerats.

Något mer om juryn nämns på denna sida: Time now for the all important Jury Final. Där avslöjas att juryn i motsats till allmänheten fått se en generalrepetition på fredagen, på vilken de baserar sin röstning – dagen innan den direktsända finalen. Där står också att jurymedlemmarnas namn offentliggörs under finalen, vilket återstår att se...

Jag har för mig att det under de närmast föregående åren var allmänhetens röster som gällde till 100%. Med modern röstningsmetod via telefon och SMS är det både genomförbart och därmed det enda rimliga. Varför backar Eurovision Song Contest från detta?

Kan det vara den svenska modellen som tränger igenom för hela Europa? Sveriges Melodifestivalgeneral Christer Björkman sitter som en av blott sex personer i tävlingens referensgrupp, så nog har han haft möjlighet att trycka på för sin modell. Det är också uppenbart att Christer Björkman lider av ett sådant hybris att han tror sig veta bättre än allmänheten vad för musik den gillar.

Det är mycket skumrask i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Så varför förbigås detta med fullständig tystnad av pressen och alla andra nöjesjournalister? De låter sig uppslukas helt av glitter och skvaller, men gör inte ett enda handtag för att granska underligheterna.

Det är en förfärlig journalistisk slapphet, som är precis vad som gör det möjligt för de här musiktävlingarnas ledningar att vara hur lumpna och korrupta som helst. När pressens granskning uteblir växer vansinnet.

Förmodligen anser redaktionerna med viss snobbism att dessa schlagertävlingar inte ska tas på allvar, bara ses som jippon. Men det är riktiga pengar i omlopp och riktig makt missbrukas, samtidigt som en stor del av allmänheten engagerar sig.

Då borde det vara alldeles självklart för journalisterna att bry sig på riktigt, i stället för att bara glassa sig med en kader uppklädda figurer som får sina femton minuter i rampljuset.

Mer i pressen om Eurovision Song Contest (men utan journalistisk granskning): AB, AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD. Läs även andra bloggares åsikter om , , , Intressant?

9 kommentarer:

  1. I ESC-finalen meddelades varje lands totalpoäng, men inte hur de fördelades mellan jury och allmänhet. Gräsligt mörkande.

    Jag hoppas att det offentliggörs snarast, så att det går att jämföra hur juryröster och tittarröster förhöll sig till varandra - och om t.ex. vinnaren hade blivit densamma med blott tittarröster.

    Så var det ju inte i Sverige, som säkert hade haft betydligt större chans om Yohio tävlat i ESC. Det var ju han som med bred marginal vann tittarrösterna i den svenska finalen.

    SvaraRadera
  2. När Sveriges röster avgivits blev den svenska juryns sammansättning offentlig. SVT:s speaker gav deras namn i all hast. Vi får se om pressen bryr sig om att förmedla samma information.

    Här är den svenska jury vars röster alltså vägdes lika med alla de svenska tittarrösterna:

    Monica Starck, född 1973, musiker och låtskrivare som bl.a. deltog i kören bakom Loreen vid förra ESC.

    Erik Rapp, popsångare som deltog i Junior Eurovision Song Contest 2011 som 15-åring, där han kom 9:a.

    Ralf Gyllenhammar, född 1966, hårdrockare från Mölnlycke som medverkade i Melodifestivalen 2013 med ett tävlingsbidrag, där han kom på 7:e plats.

    Karin Gunnarsson, musikläggare på P3. Jag vet inte hennes ålder men antar att hon är i 30-åren.

    Daniel Breitholtz, född 1977, f.d. A&R på Sony Music, f.d. Idoljurymedlem, f.d. programledare på Mix Megapol.

    ESC:s regler säger att juryn ska ha en bred sammansättning vad gäller ålder och andra kriterier, samt att de på inget sätt får vara involverade i några av de låtar som tävlar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har i alla fall SVT publicerat namnen på ledamöterna i den svenska juryn: Den svenska juryn

      Radera
  3. Jag tror man återinförde 50% juryinflytande för att motverka de problem som OCKSÅ finns med teleröstning:
    1) Teleröster kan bygga mycket på hype, skriverier och fusk (mer strax) utan musikhänsyn. Min favorit 2013, Hollands Anouk (med den finstämda "Birds"), hade nog inte nått final utan jurys, som kan stå för iaf viss kvalitetssyn.
    2) Har det inte varit trist att under många år har resultatet stått klart långt i förväg via bookmakers? Oddsen ligger alltid nära slutresultetet. Jurys inför iaf en aning obestämdbarhetsfaktor.
    3) Ovan talas om "demokratiska principer", men vad är det för "principer" när man kan "rösta" upp till 20 ggr!
    Många lär pliktskyldigast ringa in en röst. Men andra som är fantatiska nog och tycker de har råd får väga 20 ggr så mycket! Det är nog inte svårt att skaffa tillgång till 1-2 telnr till, och få väga 40-60 ggr så mycket. I små länder kanske systematiskt teleröstfusk kan spela stor roll. Undrar om inte maffian kan sälja en teleröst-12p från San Marino. Balkanmaffian kan nog fixa teleröstpaket i Montenegro osv.
    Om tekniken finns att begränsa antal "röster"/nr till 20, kunde man lika gärna begränsa antalet till *1*. Att så inte sker är troligen en ohelig allians mellan EBU och telebolag. Röstbegränsning minskar de senares intäkter; å andra sidan vill EBU inte tillåta oändligt antal röster/nr för då kollapsar trovärdigheten i systemet helt.
    Jurys kan ses som ett sätt att delvis motverka de problem som finns med teleröstning. Vore intressant att veta resultaten om det var max 1 röst/telnr.
    Fast man kanske inte skall ha röstning som i gamla östvarianten Intervision. Där skulle tittarna slå på lampor för bidrag de gillade och så läste man av elförbrukningen... (Se http://en.wikipedia.org/wiki/Intervision_Song_Contest .)

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  4. Tillägg:
    Värt att läsa ang fusk med teleröstningen:

    http://12points.tv/esc/item/1950-proof-of-vote-rigging-by-azerbaijan

    Och viss statistik om tele- resp juryröstning 2012:

    https://eurovisiontimes.wordpress.com/2012/06/18/eurovision-2012-split-jury-televote-revealed/comment-page-1/

    Tyvärr är den infon så ytlig (enbart rankinglistor med totalpoäng) att det är svårt att göra någon djupare analys av effekterna av tele- och juryröster.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Arvid, som alltid mycket intressanta synpunkter och uppgifter från dig.

      Ja, problem finns i alla lösningar. Jag håller med dig om att en röst per telefon vore det rimliga - men det handlar förstås om pengar för såväl ESC som telekombolagen...

      Dock undrar jag om juryröster verkligen är någon garant för kvalitet och variation. Se på den svenska juryns sammansättning. Rätt ensidig och inriktad på just schlager. Det kan nog snarare vara juryn som står i vägen för förnyelse och variation.

      Det antyder t.ex. senaste resultatet i Melodifestivalen, där tittarna röstade för den betydligt originellare Yohio, men juryn gav honom låga röster - kanske just för att han avvek från standardformen.

      Radera
    2. Apropå röstfusket slår ESC-chefen ifrån sig på det mest ansvarslösa vis i Aftonbladet:

      Rykten om att länder fuskar med rösterna har förekommit i flera år.
      – Vi blir kontaktade av folk som säger det, men det är ingen som vill ­verifiera det och träda fram och då har vi ju inget medel att göra något, sa Eurovisions högsta chef Jon Ola Sand till Nöjesbladet förra veckan.
      Jon Ola Sand menar att liknande filmklipp oftast är en bluff.
      – Jag har inte sett klippet så jag har ingen kommentar. Vi har ett väldigt bra system och jag är helt säker på att vi har ett bra resultat. Vi har ingen grund att tro att någon har fuskat, säger han.

      Radera
  5. Det verkar som J O Sand tar uppgifterna från Litauen litet mer på allvar nu:

    http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/article16818272.ab

    Samtidigt har Azerbaijan klagat på att deras höga poäng till Ryssland tydligen försvann:

    http://rt.com/news/points-azerbaijan-eurovision-russia-614/

    Det verkar vara en riktig sörja det här...
    Några förslag:
    * Uteslut Azerbaijan ur ESC. Det finns så mycket skumt i hur de agerar. Redan tidigare har vi hur azerisk säkerhetstjänst förhörde folk som röstade "fel" (på ärkefienden Armenien).
    * EN röst per telnr.
    * Större och bredare jurys (som f ö bör vara hemliga till efter omröstningen för att hindra påverkan).
    * Efter omröstningen bör alla siffror redovisas, land för land, post för post (tele och jury). Då kan mönster som tyder på manipulation upptäckas.
    * EBUs röstningssystem bör stärkas. Jag tror få vet hur det exakt fungerar, men hur det än är finns nog rum för förbättring. Att azeriska röster på Ryssland försvunnit (om det stämmer) kan tyda på hackerangrepp eller på att någon som sitter centralt med legitim access fixat och donat.
    Det är märkligt hur ESC engagerar mycket mer än EU...

    --Ahrvid

    Ps. Jag är EU-vän, men får erkänna att EU, inte minst Eurozonen, navigerat ganska märkligt och träffat div minor. (Men det är en mycket större debatt, som jag lämnar.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jon Ola Sand fortsätter att slingra sig och tala emot sig själv å det grövsta. Först menar han att de minsann märker om telefonröster skevar på grund av olovlig verksamhet och hävdar att allt är så rättvist det kan bli - sedan skyller han ifrån sig på att de inte har resurser att utreda eventuellt fusk. Slutligen går han vilse i att det är svårt att fastställa vem som fuskar. Pinsammast är att han öppnade med att försöka misstänkliggöra de journalister som avslöjat myglet - tills han fick reda på att de jobbar i samma koncern som Aftonbladet och Verdens Gang.

      Det blir nog till att göra en hel pudel ganska snart.

      Självklart har ESC länge känt till allvarliga misstankar om röstmygel men gjort precis ingenting åt saken - för att de tänker på pengarna och struntar i principerna.

      Jury är rent matematiskt mer sårbar för mygel och likriktning - på alla möjliga sätt, framför allt redan i urval av dess ledamöter. Därför tror jag mest på en röst per telefonnummer och att låta detta avgöra till 100%.

      PS: Blogger har fått hicka så din kommentar har multiplicerats. Jag raderar alla kopior på den utom den sista, och hoppas att det inte ställer till något.

      Radera