onsdag 21 december 2011

Regeringen vill att oliktänkande förföljs


Immigrationsministern slår till mot ”Vanliga nätmyter om invandrare och minoriteter”. Det är förstås så politiskt korrekt att det snubblar redan på tröskeln. Bara floskler och kringgående manövrer, alltså vad vi normalt kallar desinformation. Inte kan det göra någon nytta mot fördomar.

Regeringen har gjort en hemsida som ska ta död på diverse invandringsfientliga myter. Den är här. Tretton myter som bemöts med lika vaga som fega formuleringar. Det kommer inte att rubba en enda Sverigedemokrat.

Avfärdandet av myterna görs med bräcklig retorik och ohederlig manipulation av fakta. Det är stundtals riktigt komiskt, vilket säkert är oavsiktligt – och det ökar förstås underhållningsvärdet.

Men det är inte det värsta. Man tillåter sig också, på regeringens hemsida, att uttrycka hat mot själva det fria ordet. Se här en av myterna och argumenten mot den:

Myt 12: Om man ifrågasätter invandrings- och integrationspolitiken så blir man stämplad som rasist.
Få frågor debatteras så ofta och så livligt som integrations- och migrationspolitik. Politiska debatter kan ibland hetta till rejält. Den som argumenterar med hjälp av rasistiska och främlingsfientliga myter möter ofta starka, berättigade motreaktioner.


Riktigt ruskig attityd. Vad de säger är alltså att om man har ”fel” åsikter får man räkna med att bli fördömd och det är alldeles rätt. Så mycket för det fria ordet. Tycker du fel är det rätt att du utsätts för hat.

Vad har immigrationsministern i huvudet? En uppenbar längtan efter den gångna tid när varje invändning mot maktens ståndpunkt var straffbar i sig. I en sund demokrati skulle det groteska yttrandet ovan inte kunna leda till annat än ministerns omedelbara avsked.

Det är dags för regeringen – förmodligen jämte hela riksdagen – att gå en demokratikurs.

DN skriver om saken här, här och här, Svenska Dagbladet här, Aftonbladet här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Intressant?

6 kommentarer:

 1. Jag tolkar inte citatet på samma sätt som du gör.

  Menar du att man representerar hat och fördömelse om man bemöter rasistiska uttalanden?

  Det står inget om att man inte får uttrycka sin åsikt. Dessutom hänvisas det till politiska debatter, och de brukar kunna hetta till oberoende vad de handlar om ;-)

  Passar på att önska dig en riktigt god jul!

  Kramar från mig <3<3<3<3

  SvaraRadera
 2. Pennelina, du kan inte rycka svaret från frågan. Sammantaget är svaret i realiteten en bekräftelse och ett berättigande av att om man argumenterar mot invandring får man räkna med att kallas rasist.

  SvaraRadera
 3. Riktigt så enkelt är det inte. Jag håller dock med om att det är lätt att hamna på eller över gränsen då man står upp för våra traditioner och hur vi bäst hjälper folk från drabbade länder.

  Jag blev förresten själv invandrare då jag återvände från Norge ;-)

  I övrigt är vi lite tudelade, tror jag. Vi vill ogärna ha in folk utifrån som vi ska försörja, men samtidigt ropas det om övergrepp när vi sänder tillbaka vissa av dem.

  OK, jag vet att det inte är de mest extrema som klagar då, men en del av dem sitter på dubbla stolar.


  Kramar från mig <3<3<3

  SvaraRadera
 4. Pennelina, i det här sammanhanget var jag inte ute efter frågan om invandring i sig, utan regeringens tafatta sätt att hantera kritiken.

  Och då har jag inte ens berört det märkliga i att peka ut "nätmyter", som om dylika myter inte kunde dyka upp annorstädes.

  SvaraRadera
 5. Helt rätt stefan! Jag gör precis samma tolkning som du, att det är ok att kalla invandringskritiker för rasister. Statsministerna själv har dessutom redan deklarerat att misshandel av Sverigedemokrater är OK. Istället för att värna yttrandefriheten försöker man tysta oliktänkande. Fascistfasoner!

  SvaraRadera
 6. Mycket bra och sakligt inlägg, Stefan. Har för övrigt länkat till ditt inlägg i ett inlägg där jag idag skrev om Ullenhags käpprätta dunderfiasko.

  SvaraRadera