onsdag 29 juni 2011

Billiga buteljer från Bordeaux

Systembolaget är inte vad det en gång var. Att hitta sköna viner som har nått mogen ålder är inte lätt, speciellt om de ska vara från t.ex. Bordeaux, och det får de mycket gärna vara. Lösningen på dilemmat finns inte i butikerna, utan i Beställningssortimentet.

Fram till för några decennier sedan lagrade Systembolaget (eller dess systerkompani Vin & Sprit) alltid vinerna tills det var dags att dricka dem, innan de ställdes fram i butikerna. Någon ekonom kom väl på att det var kostsamt, så det har man upphört med.

Upphört har också det omfattande sortiment av fina franska viner till rimliga pengar som förr gick att hitta i Systembolagets butiker. Kanske var det samma ekonom som tyckte att de var för dyra i inköp, vad vet jag. Trist är det i alla fall.

Beställningssortimentet är en mängd viner som svenska handlare importerat, men som inte bereds plats i Systemets butiker, av en eller annan anledning. Där finns flera fynd och ofta till förvånande låga priser – i vissa fall för att importörerna hoppas få in dessa viner i Systembolagets ordinarie sortiment, vilket leder till betydligt större omsättning.

Jag botaniserade och fann bland annat de två slottsviner från Bordeaux som syns på bilden ovan och som har nödvändig ålder för dylika drycker (minst åtta år men gärna tio): Château Baulos la Vergne från 2001 och Château Peybonhomme Les Tours från 1998. De kostar blott 86 respektive 160 kronor! Normalt kostar denna typ av buteljer, dessutom vid mogen ålder, sisådär 500 kronor och uppåt – långt uppåt.

Baulos (nr 82488) visade sig vara den enklare av dem, helt klart, men ändå en njutning med sitt djup, sin balans och fyllighet. Jag anade att det tål ytterligare några års lagring, så man borde köpa på sig en klase buteljer och sedan pröva sitt tålamod.

Peybonhomme (nr 83103) är några år äldre och dubbelt så dyr, men med god marginal värd prisskillnaden. Detta vin har nått sin höjdpunkt, vilket märks både på färgen och den sofistikerade smaken. Jag tvivlar på att det är någon poäng att samla på sig något större antal flaskor, om man inte räknar med att tömma dem i någorlunda rask följd, för detta vin håller på att tappa myndigheten och styrkan i sin kropp. Men än så länge är det en skön upplevelse, värd långt mer än sina 160 kronor.

Beställningssortimentet har fram till nu publicerats i särskilda häften, men de har nog kvar den där ekonomen på Systembolaget, för nu är det slut med det.

Man hänvisas till Systemets hemsida, där detta sortiment tyvärr (föga överraskande) inte listas separat, utan man får klicka sig fram till urvalet i hemsidans otillfredsställande menysystem. Det är också online, och framöver enbart där, man kan beställa dessa flaskor framgent – men det är å andra sidan ganska smidigt, när man väl har hittat dem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

3 kommentarer:

  1. Skriv, vettja, om Christer Fuglesangs utspel idag! Han skulle ta homeopatisk medicin långt över den rekommenderade dosen, för att därmed bevisa dess verkningslöshet. Som om dödlighet vid överdosering vore ett lämpligt kriterium på bra medicin! Inte för att jag tror på homeopati, för det jag gör verkligen inte, men CF:s utspel verkar så korkat att man baxnar. Plus kul. För att det är korkat. ;-) /Mattias

    SvaraRadera
  2. Särskilt lustigt om det gäller homeopatiska medel, eftersom de bygger på utspädning - att ta riktigt lite av ett medel för att just därmed få en effekt.

    SvaraRadera
  3. Jovisst... Men de s k Humanisterna har problem med sin kommunikationsstrategi. Redan ateismen är ett problem. Hur kan man betona den negativa formen av någonting - i det här fallet avsaknaden av en Gud - utan att i samma stund skapa idén om den positiva formen, det vill säga stärka föreställningen om en Gud?

    Det är dock deras eget problem. Värre är att de har kidnappat begreppet humanism och försöker inskränka det till att existera endast på villkor som de dikterar. Annars brukar ju just tolerans, öppenhet och vidsynthet räknas som humanismens grundvalar, men inte efter den orwellska ordlek som Sturmark med flera ägnar sig åt. /Mattias

    SvaraRadera