tisdag 25 augusti 2009

Skoningslöst mot rökarna


Rökning på arbetstid kostar kommunerna 2,6 miljarder kronor, har Folkhälsoinstitutet räknat ut. Kommunerna skyndar att förbjuda rökning på arbetstid och tycker att det är en välgärning för alla. Men människosynen de därmed avslöjar är ruskig.

Aftonbladet berättar om undersökningen, som konstaterar att de pauser som rökande kommunalanställda tar kostar 45.000 kronor om året per anställd. Kommunala löner betalas med skattepengar, så valet av just dessa yrkesgrupper är säkert ämnat att uppröra desto mer.

Beräkningen av rökpauser under arbetstid är enkel matematik – men säkert på tok för enkel. Är det bara rökare som tar paus i arbetet? Jag hade för mig att alla anställda hade rätt till fem minuters rast per arbetstimme – men det kanske är avskaffat?

Dessutom, rökpauserna är ett resultat av att anställda numera måste lämna arbetsplatsen för att röka. Förr rökte folk i regel vid sin arbetsplats eller i omedelbar anslutning till den, och kunde därför jobba på medan de rökte eller i alla fall ta kortare raster.

Som vanligt är alltihop urskuldrat med att man inte borde röka och de flesta som gör det vill sluta. Men i praktiken innebär det att de som inte vill eller kan sluta helt enkelt får sparken. Få rökare kan hålla upp hela arbetsdagarna (även om de får blossa på lunchen).

Övermänniskoideal
Övermänniskoideal spökar här: om du inte kan sluta röka förtjänar du ingen hänsyn. Det hade varit hederligare av samhället att helt enkelt förbjuda tobak helt – men det skulle förstås leda till smuggling och annan kriminalitet. Det skulle förmodligen inte fungera.
Men att fördöma rökare och bit för bit utesluta dem från samhällslivet är ett hänsynslöst substitut.

Människor blir sällan så intoleranta och skoningslösa, som när de anser sig förmer än andra. Dessa ideliga slag mot rökarna hämtas just därifrån – en av de mörkaste egenskaperna i vår art. Om sådant tänkande uppmuntras torde det knappast stanna vid rökningen, utan även slå allt hårdare mot varje vana som majoriteten anser osund eller undermålig. Och det är en hel del, det.

Läs även andra bloggares åsikter om .

11 kommentarer:

  1. Jag har hört nånstans att rökarna ofta mår bättre på sina arbetsplatser - på grund av pauserna. Pauser som även icke-rökare skulle behöva få för att orka.

    SvaraRadera
  2. Stackars små rökare, jag måste säga att jag känner stor empati för de människor som fastnat i tobaksträsket och därför blivit fullkomligt uteslutna ur samhällsgemenskapen och dessutom har en alltför tidig och plågsam död framför sig på grund av rökningen.
    Nej, om sanningen ska fram så hävdar jag att det är helt i sin ordning att förbjuda rökning på arbetsplatser, likaså vore det utmärkt att förbjuda det på allmän plats, i lägenheter och i stort sätt överallt.
    En rökande person är en sanitär olägenhet, det är hög tid att sätta stopp för galenskaperna. Äntligen har tobaksindustrins makt över makthavarna minskat nog för att göra en rökfri värld möjlig!

    SvaraRadera
  3. Jag anser att människor skall ha rätt att bestämma över sina sina egna liv, inkl sin hälsa. "Fet och onyttig" mat är ett minst lika stort, om inte större, hälsoproblem. Argumentet om att tobak eller fet mat eller vad det är "kostar samhället" håller inte, då alla via världens högsta skatter redan betalar för sig (och t o m extra genom höga tobaksskatter). I de fall tobaksbrukare dör tidigt sparas dessutom pensionsutbetalningar. Sjukdomar folk drabbas av om de inte brukar tobak tenderar att vara mycket långdragna och kostsamma (exempelvis demenssjukdomar som kan kräva vård i decennier).
    Jag tror inte ett ögonblick på att arbetsgivare "förlorar 2,6 miljarder" på rökpausar. Man måste räkna av:
    * Att alla tar pausar *i alla fall*.
    * Pausarna fungerar som små bonding och brainstorming sessions, där folk via nätverkande skapar bättre stämning på arbetsplatsen och kanske värdefulla idéer, saker som är produktiva.
    * Tobak är en stimulatia och ökar rimligen arbetseffektiviteten, i alla fall i någon mån. Den som brukar tobak men påtvingas att avstå får däremot klart minskad effektivitet.
    Klappjakt på rökare är etiskt oförsvarligt, då det handlar om ett toppstyrt försök att moralisera och peta i människors vardag. Det är sådant vi INTE skall ha stat, politiker och myndigheter för. Politik skall vara till för att hantera ett begränsat område; som grundregel skall människan har rätt at sköta sig själv.

    --Ahrvid

    SvaraRadera
  4. Där jag jobbade hade vi som inte rökte klart färre pauser än de som rökte och vi jobbade minst lika effektivt som dem.

    Därmed inte sagt att det är så överallt.

    Kram från Pennelina

    SvaraRadera
  5. Jag citerar en annan bloggare:
    "...Aftonbladet tar upp att rökpausen kostar arbetsgivarna drygt 30.000kr/år.

    Det som glöms bort är att denna rökpaus är samma paus som alla på en arbetsplats tar, fast då under benämningen "kaffepaus" eller "fikapaus".
    Rätten till paus från arbetet är lagstadgad, praxis är 5 min/tim.

    8 timmar arbetstid ~40 minuter paus..."

    SvaraRadera
  6. Det är bevisligen bra att aldrig ha rökt, vetenskapligt obevisat är däremot att det är bra att sluta röka. Sjukvården snedvrides i högsta grad av moralism, varför officiella kostnadsberäkningar får betraktas med allra största skepsis.

    Från det ena till det andra.

    Viktig uppdatering:

    http://skyddsrummet2.blogspot.com/2009/08/det-varas-for-oratten.html

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  7. Stimulansia iolika former har genom tidens lopp har alltid förekommit. Endel av dessa former är bra anndra är de inte. Vad beträffar rökning så tillfredställer de "ett sug"! Men baksidan av tobacksindustrin i produktionsledet förekommerdet barnarbete.
    Barnen blir sjuka av att plocka tobacksbladen med fuktigt händer. De genom sina händer tar de blandannat upp nikotin och kvarvarande besprutnings rester i sina kroppar. Det kan röra sig om motsvarande 20-sigaretter /dag för ett 5.årigt barn.
    Barnen blir mycket sjuka av detta arbete!

    Sänk inte skatten: framförallt inte på tobak!

    Det är skatt på allting de vet alla som älskat har De är barnen som är vår frammtid.

    rålle

    PS. Frammlidne, Povel Rammel med sina så ibland så oföarligt kluriga viso sjunger i en av dessa, den sigar du idag har i din munn har en gån varit din napp.

    SvaraRadera
  8. Det måste väl självklart menas det som rökarna i snitt använder FÖRUTOM fikarast och lunch. Annars är det ju en meningslös jämförelse.

    SvaraRadera
  9. Åke, jag har för mig att de gjorde det väldigt lätt för sig och bara exkluderade lunchen, eftersom det är oavlönad tid.
    De har helt enkelt räknat med att rökpauserna tar en halvtimme per arbetsdag för en normalrökare. Jag kan inte se annat än att övrig personal förväntas vara utan pauser helt - eller att bara rökarnas pauser räknas som kostnad eftersom de röker under dem.

    Undersökningen verkar inte särskilt seriös. Snarare verkar den vara skapad just för att ge argument mot rökning på arbetstid. Det låter sig anas av hur snabbt t.ex. Stockholms stad reagerade, som om de var förberedda på Folkhälsoinstitutets rapport.

    SvaraRadera
  10. Det verkar, precis som du säger, som att undersökningen är en ren skrivbordsprodukt.

    Däremot så var det så inom sjukvården, på den tiden som vi fick röka, så att rökarna hade fler och längre pauser än vi andra. Så jag tror inte att det i sak är fel även om jag hellre sett en riktig undersökning baserad på inhämtade fakta.

    SvaraRadera
  11. Den verkliga boven i samhället är alkoholen,men den törs dom inte röra för då skulle det bli kalabalik.Tänk vilka kostnader som alkohol tillför till samhället.I sjukvården,trafiken,brottsligheten ink.misshandel.Listan kan göras mycket lång.
    Jag går inte hem och misshandlar någon bara för att jag har rökt en cigarett.
    Detta är att omyndigförklara vuxna människor.
    Vi betalar skatt på våra cigaretter,vi lever kortare tid och belastar inte pensionssystemet.Nuförtiden får vi inte ens vara ifred utomhus utan att någon ska fälla en kommentar.Men inte säger någon något om alla bilavgaser!Snedvriden syn på rökarna.Vem är nästa grupp som ska mobbas?Tjockisarna?Glasögonormarna?

    SvaraRadera